“Dienstbaar” leiderschap is eeen pleonasme, er is geen ander soort leiderschap.
Weet je het nog van de middelbare school?
Een pleonasme is een uitdrukking waarin een noodzakelijke eigenschap van een hoofdwoord nogmaals wordt benoemd. Een voorbeeld is “groen gras”.
Als leiderschap niet dienstbaar is, is het dan nog wel leiderschap?
Of is het dan iets anders? Wie leid je en waarvoor als het motief niet dienstbaarheid is?
In het boek “The Motive”, wat ik in één ruk uitluisterde omdat het met greep, schetst de schrijver een beeld van twee ceo’s met een totaal verschillende visie.
De eerste ziet zijn positie als een beloning voor jarenlang hard werken. Hij wil vooral doen waar hij zin in heeft en denkt dat hij, omdat hij professionals inhuurt, mensen niet hoeft te coachen.
De ander ziet zijn positie als en plek waarop hij anderen kan ondersteunen om zo goed mogelijk te functioneren. Waarbij regelmatig coachen een grote rol speelt.
De tweede ceo, de coach, is veel succesvoller als leider en komt de ander helpen in dit fictieve verhaal, gebaseerd op de ervaring van de schrijver.
Wat daar vooral bij hoort is onder andere moeilijke gesprekken voeren over persoonlijke en interpersoonlijke problemen, zorgen dat vergaderingen effectief en goed verlopen en de waarden en uitgangspunten van de organisatie uitdragen.
Maar veel leiders vinden die vergaderingen, waar ze zelf verantwoordelijk voor zijn, juist saai.
En ongemakkelijk gesprekken waar emoties bij komen kijken gaan ze uit de weg.
Juist daar is veel winst op te behalen volgens de schrijver. Want dit zijn taken die alleen de leider op zich kan nemen.
Ik vind het een verademing dit boek. Mijn missie is begonnen toen ik me realiseerde dat een heleboel persoonlijke én collectieve problemen voorkomen kunnen worden als we emotioneel volwassen worden.
Dát was de reden dat ik coach en therapeut werd en mannentrainingen gingen geven. Dat ik me ben gaan verdiepen in het begeleiden van leiders. Daar zit de meeste winst.
Of je nu ceo bent of niet, er zijn altijd gebieden in je leven waar je een leiderschapsrol te vervullen hebt. Als is het in je gezin of naar jezelf toe.
Ik ben ervan overtuigd dat het niet alleen goed is voor de wereld, je organisatie maar ook voor jezelf als je eerlijk kunt kijken naar wat je écht voelt en dat kunt communiceren naar anderen.
Eerlijk kunt zijn over wat je motieven écht zijn.
Dus als je een inspirerend boek wilt lezen of luisteren dan raad ik “The Motive” van Pat Lencioni van harte aan.
Comments