Als ondernemer is het over het algemeen wat lastige om “de deur achteren dicht te trekken” na een werkdag in vergelijking tot een vaste baan. Er is altijd nog wel iets te doen en er zijn altijd onzekerheden.
Om die reden zijn er veel ondernemers die last hebben van stress, thuis minder beschikbaar zijn en te weinig tijd maken om voor zichzelf te zorgen. Helaas, want hun eigen gezondheid en goede relaties vormen wel de basis van een lang en goed leven.
Wat gaat hier dan mis? En hoe kan het anders?
In veel gevallen identificeert een ondernemer zich teveel met zijn werk. Het werk is een manier om te overleven en erkenning te krijgen. Zelfs als er succes is lijkt dat nooit genoeg te zijn en smaakt et altijd naar meer. En, gaat het niet goed dan is er stress, gaat het wel goed dan moet er meer gedaan worden en is er ook stress.
Een beetje stress op z’n tijd is helemaal niet slecht, integendeel, maar afschakelen en rusten is wel essentieel. Ons zenuwstelsel en onze hormoonhuishouding hebben dat nodig om ons gezond te houden.
Wanneer je dus constant ‘aan’ staat zou je je eens moeten afvragen waar je nu echt naar op zoek bent. Niet zelden komt succes voort uit een oude pijn die gecompenseerd wil worden. Een afwezige vader, een succesvolle vader die te weinig waardering gaf, een onveilige moeder of ouders die juist overal boven zaten bijvoorbeeld. Het “programma” waarmee we opgegroeid zijn zet zich voort, zorgt tijdelijk voor resultaten maar zorgt er ook voor dat was vast komen te zitten in een gewoonte.
Een gewoonte zoals altijd “aan” staan.
Een gewoonte is gefixeerd gedrag en als iets gefixeerd is kan het nooit in balans blijven.
Door jezelf te gaan waarderen om wie je bent en los te waarderen van je inkomsten of succes kun je jezelf ruimte geven om te ontspannen. Er zullen altijd tijden van eb en tijden van vloed zijn, soms heb je geluk en soms wat minder, maar je hoeft geen speelbal van het getijde te zijn. En je hoeft je ook niet schuldig te voelen als je besluit om ook van het leven te genieten.
Makkelijk gezegd? Ja. Makkelijk gedaan? Nee (niet voor mij in ieder geval) maar met wat moeite kan er een hoop veranderen.
Door je eigen overtuigingen te onderzoeken en nieuwe vaardigheden te leren bijvoorbeeld. De piramide van Bateson geeft een mooie indruk van lagen waarin je kunt werken om te transformeren.
Wil je wat hulp met het vinden van balans? Neem dan gerust contact met me op.
Comentários